poniedziałek, 9 marca 2020

Resztki i końcówki czyli dlaczego brakuje miejsca na półkach?


Końcówka balsamu, żelu pod prysznic, kremu do twarzy, podkładu...

Ostatni liść laurowy w opakowaniu, 5 dkg makaronu, dżem na ćwierć tosta, trochę soku w kartonie...

Ostatnie kadzidełko, resztka świeczki...

Problemów nie stwarzają tylko kostka czekolady czy ptasie mleczko - one nigdy nie zostają.

Wszystkie wymienione rzeczy chowają się w naszych szafkach, lodówkach, na półkach. Robią bałagan, zajmują tyle miejsca, co nowe, pełne produkty.

Ciężko je zużyć, czasem wymaga to inwencji, czasem energii - jak na przykład wygrzebanie resztki podkładu z buteleczki. Kto ma na to rano czas? O wiele łatwiej i szybciej jest otworzyć nowe opakowanie, a poza tym nowy kosmetyk, świeczka to dodatkowa ekscytacja.
 

Jak sobie radzić z resztkami?


Warto wyrobić sobie nawyk niezaczynania nowego, gdy stare jest wciąż na półce.

Też mi się zdarza otworzyć kolejny kosmetyk, gdy stary jest nieskończony, ale pracuję nad tym.

Dorzucam resztkę świderków do spaghetti (nic się wtedy nie dzieje, poza tym, że obiad trochę dziwnie wygląda). Wygrzebuję resztki podkładu i przekładam je do pudełka, żeby łatwo było to użyć rano. Wlewam trochę wody do butelki z resztą szamponu...

To jest nawyk, który bardzo mi ułatwia minimalizowanie, oszczędza miejsce na półkach i pieniądze - nie wyrzucam kosmetyków czy jedzenia, które psują się czekając na swoją kolej.

Na początku wprowadzenie takiego nawyku wymaga dyscypliny, ale z czasem jest coraz łatwiej, a korzyści są szybko odczuwalne.

Jak to u Ciebie wygląda? Czy kończysz produkt przed otwarciem nowego? A jeśli nie, to czy masz ochotę lub potrzebę wprowadzić taki nawyk?
 

PS Ostatnio pisałam o tym, żeby nie ogarniać rzeczy innych ludzi, ale gdy widzę u kogoś w łazience siedem kończących się żeli pod prysznic i ósmy otwarty, to muszę mocno się powstrzymywać przed komentarzem.

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie takie porady warto wprowadzić w życie. Dzięki temu nie będzie się wyrzucać niedokończonych opakowań i marnować nie tylko żywności. To samo tyczy się działań zawodowych, jeśli prowadzi się sklep internetowy to takie taśmy do pakowania z https://tcmservice.pl/ również najlepiej wykorzystywać do samego końca rolki zanim otworzy się nową.

    OdpowiedzUsuń